Език: BG
Валута: BGN
Добре дошли в нашия магазин!

МОНОФИЛНИТЕ ВЛАКНА

През 1949г., когато в Германия се появяват найлоновите (перлоновите) влакна, OCKERT е първата компания, която въвежда тази иновация и става известна в цял свят. С гордост можем да кажем: целият свят отначало купуваше „произведените в Германия” влакна OCKERT. Днес ние произвеждаме влакна за много от водещите компании в тази област, а нашата собствена марка CLIMAX се превърна в стандарт за надеждност и иновация.

Какво трябва да знаем за монофилните влакна:

 • найлоновите” влакна – най-популярното риболовно влакно в света е направено от „найлон” или т.нар. „перлон” притежава отлични характеристики. От найлоновите нишки на “DU PONT” и перлона на “BAYER” и “HÖCHST” произведен в Германия / първите изкуствени женски чорапи от найлон са именно от такива влакна/ се появява първото синтетично риболовно влакно на пазара. Сравнено с познатите дотогава естествени влакна – то има множество предимства.

 • високотехнологични влакна от въглерод, водород и въздух

Монофилните риболовни влакна се произвеждат от полиамидни (найлонови) гранули, които се втечняват в екструдер и след това се пресоват под високо налягане през много фини отвори (паежинни жлези). След охлаждане във водна баня, материала се разтяга неколкократно до постигане на желания диаметър. В зависимост от предназначението на произвежданото влакно то се потапя в различни вани за нанасяне на специални покрития за износоустойчивост, UV-устойчивост и т.н. С добавянето на гранули за цвят и пластификатори се постигат различни цветове и свойства на материала. Освен найлонови съществуват и влакна от флуорокарбон – първоначално създадени за мухарски риболов те добиват все по-голяма популярност. Тъй като флуорокарбона има подобен на водата коефициент на пречупване на светлината той е перфектен за риболов на плашливи риби. Други характеристики – потъва три пъти по-бързо от найлона и е почти 100% UV-устойчив, студоустойчив, не поема вода – така неговата сила се запазва след продължителна употреба.

 

Предимства на монофилните влакна:

 • точен диаметър – виж влакна с EFTTA сертификат.

 • висока издръжливост на възела – до 100% от линейната сила.

 • добра товароносимост – 0,30мм. ~ 8кг.

 • голяма разтегливост – до 30% разтегливост е идеална за риболов на къси и средни дистанции

 • висока абразивоустойчивост благодарение на допълнителната повърхностна обработка.

 • голяма цветова гама – от прозрачни до черни и многоцветни.

 • изгодна цена благодарение на рационалното производство.

Мечтата на всеки риболовец – перфектното влакно.

За съжаление е невъзможно да се обединят всички добри качества на найлона в едно. Когато влакното е твърдо- има голяма товароносимост , но е слабо на възел и малко разтегливо. Мекото влакно е с по-малка товароносимост, но по-здраво на възел и с по-голяма разтегливост. Затова е необходимо да обърнете внимание на конкретното приложение на избрания от вас продукт.

За различните видове риболов е важен правилният избор на влакно.

В широката гама предлагани влакна всеки риболовец сам трябва да избере оптималния вариант за себе си.

-спинингов риболов - малко сечение за по-голям капацитет, висока товароносимост, висока здравина на възела, гъвкавост, средна разтегливост, светъл цвят, ниска памет.

-дънен риболов – висока абразивоустойчивост, , висока товароносимост, висока здравина на възела, средна разтегливост, цвят съобразно водоема.

- match-stipp риболов – възможно най-малко сечение, висока товароносимост, висока здравина на възела, ниска разтегливост, цвят съобразно водоема.

- pilk риболов – висока абразивоустойчивост, , висока товароносимост, висока здравина на възела, ниска разтегливост, контрастен цвят.

Влакното - мечта” & Co.

Имайте едно наум при всяка покупка! Не вярвайте на посочените характеристики на” влакното - мечта”, а старателно проверете неговите диаметър и издръжливост – ако имате съмнения се обърнете към продавача, той би могъл да ви помогне.

Най-големите неточности (неверни данни): диаметър и издръжливост.

Тук особено риболовците са най-често лъгани. След вземането на няколко случайни проби от пазара във Франция, TÜV констатира , че в 90% от случаите дебелината и издръжливостта са далеч от декларираните на етикета стойности. В Германия и повечето страни не е по-различно. Един монофил с дебелина от 0,20 мм. не би могъл да има много над 4кг. линейна издръжливост, а често му се приписват стойности над 8кг.

 

Да имаш доверие на производителя е добре, но да има контрол върху стоките е по-добре.

За да спрат спекулациите от Европейската Асоциация на Производителите на риболовни принадлежности в Англия възложиха на независима лаборатория да изследва диаметъра и издръжливостта на произвежданите влакна и да издава сертификат за качество на коректните производители. Този EFTTA-сертификат означава, че дебелината и силата на опън не се отклоняват повече от +/-10% от посочените на етикета стойности.

Проверете данните на влакното:

Обърнете внимание дали има EFTTA-знак или попитайте продавача за влакно с този сертификат. В противен случай проверете дебелината с микрометър или оставете продавача да го направи. Това усилие си заслужава, защото по-лесно ще изберете правилното влакно, което да ви гарантира успех при улова.

 • издръжливост : за много от риболовците тя е най-важна, но всъщност играе роля само при нагласяването на аванса на макарата. Силата с която се дърпа една риба е много по-малка отколкото си мислите.

 • здравина на възела: от особено значение за здравината на линията е възела, понеже той е най-слабото звено. Правилните възли като GRINNER или двоен ÖHRKNOTEN дават до 100% сила на опън. Най-голяма здравина на възела можете да постигнете с употребата на CLIMAX KNOT+. Тази смазка (лубрикант) спомага да не се загрява найлона при стягането на възела и той да се изтъни или скъса.

 • износоустойчивост: тя е важна като се има в предвид триенето на влакното във водачите, в клони , камъни, черупки и др. Само влакна от качествени материали с допълнително покритие са гаранция за дълъг живот.

 • еластичност: тя е важна особено при спинингов риболов, където трябва да се намери точното съотношение мощност - твърдост. Каква е ползата от влакно, което е с голяма товароносимост но е толкова твърдо, че изскача от шпулата при замятане.

 • разтегливост: едно от основните предимства на добрия монофил е неговата разтегливост – от 20% до 30%. Не много разтегливото и не много твърдото влакно са вашата „застраховка” при риболов на борбени риби.

 • цвят на влакното: хубавото на монофилните влакна е, че могат да се произвеждат в пълната гама цветове, а цвета играе важна роля за вашия успешен риболов. При спининга предимство имат прозрачните и светлите влакна, чийто силует се слива с този на небето. За дънен риболов са подходящи камуфлажни или с подобен на дъното цвят влакна. При Pilk- и Twister-риболова жълтите, оранжевите, червените и флуоресцентните влакна показват точното местонахождение на стръвта.

 • памет – ефект: най – много от всички способни да „запомнят” своята форма при навито положение са твърдите монофилни влакна с малка разтегливост. Когато замятате с такова влакно то изскача от шпулата, заплита се във водачите и застава в спираловидна форма на повърхността на водата.

 

Грижа за влакното:

Живота на един монофил зависи до голяма степен от грижите полагани за него. След продължителен риболов винаги проверявайте първите 20 метра за наранявания – ако има надрасквания или груби неравности по него го отрежете и подновете монтажа. Не оставяйте влакното ненужно на слънце за да го предпазите от изсъхване. Съхранявайте го на тъмно, влажно място, като например в мазето.

Важни съвети:

Когато намотаете новозакупеното влакно на шпулата изчакайте известно време то да се „адаптира” към нея. Така ще избегнете усукването и оплитането му при замятане. След продължително влачене с тежки блесни и воблери всяко влакно се усуква. След края на всеки риболов отпуснете част от него без стръв зад лодката или по течението на реката. Когато отново го намотаете на шпулата то ще застане гладко и подредено.

«1»